Нараства броя на офиси в Пловдив в индустриални зони

офиси в ПловдивДецентрализацията е една от актуалните тенденции на пазара на офис площи, особено на фона на усиленото строителство в последните години, което почти изчерпа свободните парцели в рамките на големите градове. Ако доскоро, въпросът за изграждане на бизнес и търговски центрове в покрайнините се ограничаваше в рамките на обсъжданията, към днешна дата новите мащабни проекти нямат голям избор. Макар наличните предложенията да са все още в рамките на града, заявките за строителство на нови офиси в Пловдив, са основно в индустриалните зони, в близост до големите транспортни артерии.

Възможностите за покупка на офис в Пловдив, извън града, се характеризират с по-голяма функционалност т.е. предложенията са и за големи пространства. По-важният аргумент за бизнеса, обаче, е в почти два пъти по-ниска цена. Ако офисите в центъра на града са на стойност 730 евро/кв.м, то тези извън него в момента, се реализират на нива от 450 евро/кв.м. Това измести дългогодишния дебат в нова посока – а именно, дали наемателите са готови да се преместят на новото място.

Три са предимствата на предлаганите в центъра на Пловдив офиси. На първо място престиж. На второ - равна отдалеченост от различните части на града и на трето – по-лесната им достъпност от страна на служителите, които имат възможност да използват различни видове транспорт за достигането им.

От друга страна - след кризата, когато възникна нуждата от офиси в Пловдив от висок клас, по-ниската инвестиция в парцели за строителство вън от града се превърна в основен аргумент за реализирането на последващи проекти в сегмента. Допълнителен стимул за стартиращата децентрализация става и липсата на достатъчно пространство за развитие на общинската администрация, и нуждата да се ограничи притокът на частни превозни средства в центъра на града, където проблемите с паркирането отдавна са налице.

Разбира се, от значение при таргетиране на бъдещите проекти спрямо потенциални купувачи и наематели, е естеството на бизнеса в града. Фирмите, които разчитат на чести контакти с клиенти не биха се заинтересували от оферти за офиси в Пловдив извън града, защото това означава служителите им да губят 10 и 30% от работното си време в пътуване. В същото време, те биха били от интерес за онези компании, които целят бюджетни икономии или имат нужда от големи офис пространства, каквито в центъра на града липсват.

В момента извънградски офиси Пловдив предлага в около 10 бизнес сгради.

Подобни статии от други сайтове
05/04/2016 Бизнесът търси офиси в Пловдив
Търсенето на офиси в Пловдив отново се съживява след стагнацията заради икономическата криза. Представителите на бизнеса вече са по-оптимистично настроени. Вторият по големина град в България дава възможности на предприемачите с удобното си разположение. В момента продажната цена на предлаганите в Пловдив офиси е по...
05/04/2016 Съвременни офиси в Пловдив са изкарани на пазара
Търсенето на съвременни офиси в Пловдив се обяснява с разбирането на предприемачите, че работното помещение е част от имиджа, който създават пред клиентите си. В града има добре развита икономика, чиито представители се нуждаят от престижни имоти. Предлаганите в Пловдив офиси отговарят на изискванията на съвременния...
05/04/2016 Реновираните офиси в Пловдив имат по-добри шансове за реализация
Инвестицията в офис винаги е печеливша, тъй като всеки съвременен предприемач рано или късно наема помещение за своята дейност. Пазарът на офиси в Пловдив, в момента, се движи основно от прелокацията на местни и чуждестранни компании. В града се реализираха доста проекти за по-луксозен клас офис сгради и това до гол...
Подобни статии от този сайт