Рисково ли е рефинансирането на кредит, за да избегнем обявяването на нашите недвижими имоти за продан в София?

недвижими имоти за продан в софияПазарната стагнация в столицата и ниските цени на имоти може да изглеждат като добра причина за теглене на ипотечен кредит и инвестиране в покупка на жилище. Ниските доходи на домакинствата, обаче, често ги поставят в ситуация на безизходица, риск от принудително отнемане и обявяване на техните недвижими имоти за продан в София. Помощ в тази ситуация оказват банковите институции, предоставяйки на длъжниците възможност за рефинансиране.

Предимства от рефинансирането:

 • Може да промените и предоговорите кредитните условия.
 • Може да свалите лихвения процент по кредита и размера на вноските за погасяване на съществуващите задължения.
 • При усвояване на кредит за рефинансиране, получавате по-ниски такси за обслужване, които намалят годишния процент на разходите.
 • Може да увеличите изтеглената сума, запазвайки размера на погасителната вноска непроменен.
 • Може да използвате услугите както на банката, от която сте теглили кредит, така и на друга банка, предлагаща повече преференции.
 • Имате възможност да получите по-висока оценка на недвижимия имот, с който ще се обезпечи кредита.

Рискове от рефинансирането:

 • С рефинансиране може да се удължи погасителния срок за сметка на по ниска лихва, а това би Ви превърнало в „пожизнени длъжници“. 
 • Съществува опцията да запазите размера на вноските като намалите срока за изплащане и лихвения процент, но това предполага наличие на средства. Ако Вие сте в състояние на задлъжнялост и се опасявате, че може да се стигне до съдебен изпълнител, който да пусне Вашия имот за продан в София, едва ли съкращаването на кредитния срок би било изгодно за Вас.
 • Ако имате лоша кредитна репутация, шансовете Ви да преговорите условията по ипотечния кредит намаляват. При неплащане на максимум три вноски, може да получите изпълнителен лист. Това е първата стъпка към отнемане и пускане на Вашите имоти в София за продан.  
 • Внимавайте с размера на тарифите за предсрочно погасяване, които са различни за всяка банка.
 • Имайте в предвид, че процедурата по рефинансиране е свързана и със заплащане на еднократни такси – за издаване на документи, за нотариус, за оценка на имота.
 • При предоговаряне на условията по ипотечен кредит, се изисква задължителна застраховка. Повечето банки работят със свои компании и Вие ще се принудите да сключите нов застрахователен договор.  

 

В зависимост от финансовото Ви положение, рефинансирането може да се окаже успешен метод за решаване на конкретна парична потребност. От друга страна не добре обмисленото допълнително задлъжняване може да доведе до намесата на съдебен изпълнител и до обявяване на Вашия ипотекиран недвижим имот в София за продан. Рационалния подход и консултирането ще ви помогнат да вземете целесъобразно решение.

Подобни статии от други сайтове
05/04/2016 Каква е разликата между покупката на имоти от свободния пазар и покупката на недвижими имоти за продан в София?
Бързата продажба е това, което отличава публичните от обикновените сделки. Масовизирането на търговете с недвижими имоти за продан в София доведе и до съкращаване на времето, което отнемат процедурите по публична продажба. Въпреки натовареността на Софийския градски и окръжен съд, всеки задължен дебитор трябва да е ...
12/12/2017 Недвижими имоти за продан в София: съвети от експерти
Какво да знаем за недвижими имоти за продан в София   При избора на жилище купувачите преди всичко преценяват потребителските характеристики на имота, посочени в обявата. Сред тях са площта на имота, качеството на сградата, локацията, етажността, изложението, гледката през прозореца, близостта до метрото и т.н...
05/04/2016 Участници в тръжния пазар на недвижими имоти за продан в София
В днешно време търговете на недвижими имоти за продан в София се утвърждават като нов метод за продажба, от който се възползват все повече потребители. Тръжните процедури се открояват като съвременен динамичен процес на имотния пазар. Една от причините за популяризирането на публичната продан е кредитната задлъжняло...
05/04/2016 Заблуди при покупката на недвижими имоти за продан в София
Голяма част от клиентите избягват покупката на имоти в София за продан, въпреки изгодната цена, водени от предубеждения и опасения, голяма част от които се дължат на лоша осведоменост и често се оказват безпочвени. В публичното пространство свободно може да се намери информация относно принудителното отнемане на...
05/04/2016 От какво да се пазят клиентите при сделки с недвижими имоти за продан в София?
В резултат от кризата и лошите ипотечни заеми, пазарния дял на недвижими имоти за продан в София е висок. На пръв поглед обявите изглеждат примамливи и изгодни, но съвета към всеки потенциален купувач е да се запознае добре с процедурата по придобиване на недвижимо имущество чрез търг. От какво да се пазим и за...
Подобни статии от този сайт